Iovan Ducici

{RO} Fericire, iubire, femeie – Iovan Ducici

1. “Fericiri şi nefericiri sunt cai albi şi cai negri cee aleargă în aceeaşi direcţie, aproape şi paralel, aşa că o iau înainte când albii lângă cei negri, când negrii lângă cei albi. Aşa merge toată viaţa, alcătuită în întregime din astfel de întreceri între cai albi şi cai negri. De aceea omul, în acelaşi timp, îşi trece viaţa în fericire şi nefericire, chiar şi atunci când nu-şi dă seama de asta. Nu există nici o nefericire absolută, precum nici fericirea absolută, şi de aceea le trăim pe amândouă în acelaşi timp.”

2. “Omul, când crede că e pentru totdeauna pierdut, uită că mai există o mină de aur nedescoperită.”

3. “Nefericirea ne pare a fi mult mai mică dacă o ascundem, decât dacă vorbim despre ea. Numai vorbind despre ea de o sută de ori, tot de o sută de ori am mări-o. Tăcerea este leacul cel mai bun împotriva nefericirii; tăcerea este apărarea cea mai demnă a omului şi răspunsul cel mai bun dat soartei.”

4. “Femeile încep să iubească numai atunci când sunt iubite sau, cel puţin, când cred că sunt deja iubite. Femeia vrea mai mult să fie iubită decât să iubească singură, şi mai mult să fie dorită decât iubită.”

5. “Adevărata femeie niciodată nu sărută prima; adevăratul tip al femeii aşteaptă totul de la bărbat: primul cuvânt, prima sărutare, prima jertfă, primul exemplu. Rareori femeia rupe prima cu iubirea nefericită, însă o dată despărţită, uită cea dintâi sau neagă trecutul.”

6. “Spaniolii geloşi aveau dreptul să îşi îchidă soţiile în mănăstire, pentru timpuri limitate sau pentru totdeauna. Rusul nu-şi ucide soţia necredincioasă, ci se spânzură el, iar sârbul este gelos numai când este incult. Turcii sunt geloşi ca gorila, iar arabii ca şarpele cobra. Germanii fac din gelozie o chestiune de onoare, pentru a avea ocazia să se bată şi să-şi taie unul altuia urechile şi nasurile. Englezul nu este gelos pentru că cinsteşte femeia, văzând în ea şi pe soră şi pe mamă, nu pe amantă. Americanul nu este gelos fiindcă preţuieşte mai mult timpul şi sănătatea lui decât pe soţie. Grecul nu este gelos deoarece consideră că, din toate câte se pot repara pe lume, cel mai uşor se repară pierderea femeii; şi nu este gelos şi pentru că, liniştit, înşală el pe altul, mai înainte de a nu fi avut altul timpul să-l păcălească.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *