{RO} Numele trandafirului – Umberto Eco
1. „Masinariile, spunea, sunt rezultat al artei, care este maimuta naturii, si din ea reproduc nu formele, ci insasi operatia. Astfel mi-a explicat minunile orologiului, astrolabului si magnetului.”
2. „Monstrii exista pentru ca fac parte din proiectul divin, si chiar intre trasaturile inspaimantatoare ale monstrilor se vadeste puterea Creatorului.”
3. „Cand faptura feminina, prin natura ei atat de pacatoasa, se sublimeaza in sfintenie, atunci stie sa se faca cel mai de pret vehicul de gratie.”
4. „Diavolul este marginit, urmareste un ritm in capcanele sale si in inselatoriile sale, isi repeta propriile ritualuri la distanta de milenii, el este intotdeauna acelasi, tocmai de aceea este recunoscut ca dusman!”
5. „Exista un singur lucru care excita animalele mai mult decat placerea, si asta e durerea.”
6. „Numai oamenii marunti par normali.”
7. „Pentru ca trei lucruri ajuta, impreuna, la crearea frumusetii: in primul rand, integritatea sau perfectiunea, si din aceasta cauza socotim urate lucrurile neterminate; apoi cuvenita proportie sau consonanta; si, in sfarsit, limpezimea si lumina, asa canumim frumoase lucrurile de culoare curata.”
8. „Draga, Adso, nu trebuie in multite explicatiile si cauzele fara sa fie o neaparata nevoie de ele.”
9. „Pentru ca stiinta nu consta numai in a afla ceea ce trebuie sau se poate face, ci si in ceea ce s-ar putea face si poate nu trebuie facut.”
10. „Rasul este semnul neroziei. Cine rade nu crede in lucrul de care se rade, dar nici nu-l uraste si deci a rade de rau insemneaza a nu cunoaste puterea cu care binele se raspandeste singur.”
11. „Juruintele monahale ne tin departe de cloaca aceea de vicii care este trupul femeii, dar adesea ne poarta spre alte greseli.”
12. „Ma simteam molesit, pentru ca somnul de zi este precum pacatul carnii: cu cat ai avut mai mult, cu atat vrei mai mult, si totusi te simti nemultumit, satul si nesatul in acelasi timp.”
13. „Mi s-a parut buna ideea: cum spusese Gugliemlmo, e intotdeauna mai bine ca celui ce ne inspira teama sa-i fie mai teama decat noua.”
14. „Asa cunoaste Dumnezeu lumea, pentru ca a conceput-o in capul lui, ca din afara, inainte de a crea-o, in timp ce noi nu-i cunoastem regula pentru ca traim in ea si o gasim gata facuta.”
15. „Ce e dragostea? Nu exista nimic pe lume, nici om, nici diavol si nici alt lucrupe care eu sa nu-l sococtesc atat de suspect ca dragostea, intrucat aceasta patrunde in suflet mai mult decat orice altceva. Nu exista nimic care sa acapareze si sa lege sufletul ca dragostea. Intrucat, daca nu ai acele arme care sa o stapaneasca, sufletul cade din pricina dragostei intr-o ruina nemarginita.”
16. „Despre femeie Ecleziastul spune ca vorba cu ea este ca focul care arde, si Proverbele spun ca ea pune stapanire pe ceea ce e mai de pret in inima barbatului si cei mai tari au fost ruinati de ea. Si mai spune Ecleziastul: si am descoperit ca mai amara decat moartea este femeia, ca e latul vanatorilor, sufletul ei este ca o plasa, mainile ei ca niste funii. Iar altii au spus despre ea ca este corabia diavolului.”
17. „Cainele are virtutea de a vindeca ranile, lingand cu limba lui, si cu limba catelusilor lui se pot insanatosi leziunile intestinale.”
18. „Cartile nu sunt facute ca sa crezi in ele, ci pentru a fi supuse controlului. In fata unei carti nu trebuie sa ne intrebam ce spune, ci ceea ce vrea sa spuna.”
19. „Binele unei carti consta in a fi citita. O carte este facuta din semne care vorbesc despre alte semne, carele, la randul lor vorbesc despre lucruri. Fara un ochi care sa le citeasca, o carte poarta semne care nu produc concepte, si deci e muta.”
20. „Iata ametistul, a spus, care este oglinda umilintei, si ne aminteste de nevinovatia si de dulceata Sfantului Matei; iata calcedoniul, însemn al milei, simbolul milei lui Iosif si al Sfantului Iacob cel mare; iata matostatul, care doreste sa ai credinta, legat de Sfantul Petru; si sardonica, semn al martirajului, care ne aminteste de Sfantul Bartolomeu; iata safirul, speranta si contemplatie, piatra Sfantului Andrei si al Sfantului Pavel; si beriliul, doctrina sanatoasa, stiinta si rabdarem virtutile Sfantului Toma.”
21. „Acolo se vorbea de inelul ei de logodna ca de un poem simbolic, stralucind de adevaruri inalte, spuse in limbajul prescurtat al pietrelor care il infrumusetau. Matostat pentru credinta, calcedoniu pentru mila, smarald pentru neintinare, sardonica pentru nevinovatia vietii virginale, rubinul pentru sufletul sangerand pe calvar, topazul, a carei scanteiere aminteste de nenumaratele minuni ale Mariei, iacint pentru mila, ametist cu amestecurile sale de rosu si albastru, pentru dragostea intru Domnul Dumnezeu. Dar in casuta pietrelor mai erau incrustate si alte substante, nu mai putin graitoare, precum cristalul, care aminteste de castitatea sufletului si a trupului, liguriul, care seamana cu ambra, simbol al dreptei masuri, si piatra magnetica, aceea ce atrage fierul, asa cum Fecioara Maria atinge coardele sufletelor pocaite cu arcusul bunatatii sale.”
22. „Dar aceasta care ar putea sa ii invete pe oameni ca eliberarea de frica inseamna intelepciune.”
23. „ Rationamentul pe care si-l plasmuieste mintea noastra este ca o plasa, sau ca o scara, care se construieste ca sa ajungi la ceva. Dar dupa aceea scara trebuie aruncata, pentru ca se descopera ca, desi slujea, era lipsita de sens.”