Gabriel Liiceanu

{RO} Scrisori catre fiul meu – Gabriel Liiceanu

1. „Este o simpla aparenta ca timidul se inchide in singuratate. Timiditatea este de fapt un fel de a invita tragandu-l pe celalalt catre propria reticenta si, astfel, un fel de a-i oferi insasi intimitatea ta.”

2. „(…) temeiul adevaratei celebritati nu este gestul care se presupune ca te-ar putea face celebru, ci caricatura lui. Altfel spus, un om nu este celebru pentru ceea ce a facut, ci pentru ceea ce se spune despre ce a facut. Un om devine celebru din clipa in care incepe sa convietuiasca cu propria lui caricatura.”

3. „Exista atatia oameni, atatia oameni uriasi care mor ca niste pitici. Mor pe tacute. Mor asa pentru ca n-au fost in stare sa-si faca tandari carapacea sub care le zumzaie gandurile.”

4. „Ar trebui scrisa o filozofie a ego-centrismului, dar nu in sensul unei apologii a egoismului, ci a raportarii la ceea ce ramane mereu, la ceea ce se mentine: la EU.
Este evident ca din tot ce traiesti iti ramai la un moment dat tu insuti; faci bilantul unei perioade si reziduul ultim este propriul tau eu. Toti oamenii pe care i-ai intalnit sau care au trecut prin tine constati ca AU TRECUT. Ceea ce a ramas esti tu, mereu tu. Oricand cineva poate disparea din raza existentei tale, numai tu nu poti scapa de tine. Daca fiecare existenta este centrata in jurul ei insesi, lucrul nu se datoreaza unui amour propre exacerbat, ci faptului ca oricum te-ai invarti este constrans sa recunosti ca, in cele din urma, tot cu tine ramai.”

5. „Mizeria unui cuplu incepe de fapt odata cu prima cearta. Terfelirea sistematica a imaginii de sine cu ajutorul celuilalt devine apoi o chestiune de timp. Reusita unei casnicii se masoara in fapt prin scurtimea duratei de care cei doi parteneri au nevoie, dupa fiecare scandal, pentru redresarea imaginii de sine.”

6. „Facerea binelui este rentabila. La un moment dat, in replica, ea se rabate asupra ta ca bine.(…) E mai bine (adica mai profitabil) sa pui in circulatie monede de bine decat monede de rau. Ele iti vin inapoi. Ce pui in circulatie aia ti se intoarce.”

Contributie: Catalin Popovici

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *