Pascal Bruckner

{RO} Copilul divin – Pascal Bruckner

1. „Frica nu ucide, te impiedica sa traiesti”.

2. „Noua luni de lafaiala nu se mai recuprezeaza si iti creaza obiceiuri proaste pentru toata viata.”

3. „Faptul ca un barbat se fofileaza in ea asemeni unui hot, ca o zdrobeste sub trupul sau gol, ii sufla un urechi si profita de aceste diversiuni pentru a-i depune in pantece o mica amintire cleioasa care, mai tarziu ar fi ocupat un loc considerabil, acest fapt asadar o dezgusta mai mult decat orice.”

4. „Tine minte un lucru, noi suntem supravietuitorii unui macel pentru ca doar tu si cu mine eram demni sa traim.”

5. „A trai inseamna a muri putin in fiecare clipa.refuz sa ma angajez in aceasta numaratoare inversa.”

6. „Ce naiba, 80 de miliarde de fiinte s-au nascut inaintea noastra! cata banalitate! totul a avut deja loc: la ce bun sa o iei de la capat? viitorul nostru nu va fi decat un trecut liber, timp pritocit, uzat, tot ce vom primi va fi marcat de societatile si secolele anterioare.”

7. „Il ruga sa nu se ingrijoreze de dimensiunea creierului lui, care se revarsa in jurul capului asemenea borurilor unei palarii mari. mai bine sa lase vulgului grija pentru aparente. La Louis trebuia neaparat ca ratiunea sa comande impotriva materiei:  – Doar n-ai sa te extaziezi fratioare ca esti alcatuit din apa, din gaze si din molecule? Ca ai un ritm cardiac rapid, ca secreti testoseron, iar eu estradiol? doar n-ai sa tii cont de faptul ca eu sunt fata, iar tu baiat?”

8. „Doar spiritul poate transfigura trupul, tot ce ramane nu e decat o poveste despre carne, mai mult sau mai putin stricata. Lumea aceasta nu este lumea cea buna, este o eroare a lui Dumnezeu. Adevarata viata este cea dinainte.”

9. „…de la dependenta sugarului sa ajungi la senilitatea batranului, trecand prin nerozia adolescentului si aroganta adultului.Nici o varsta nu o rascumpara pe precedenta: intreaga evolutie a fiintei era marcata de murdarie si declin.”

10. „Obstacolele nu ne micsoreaza libertatea, o conditioneaza.”

11. „…nasterea este prima victorie a mortii.”

12. „Vechimea unei legi nu dovedeste cu nimic justetea ei. O eroare repetata in miliarde de exemplare ramane o eroare.”

13. „ – Obligativitatea de a disparea imi strica dinainte tot cheful.
– Pai nu insasi scurtimea vietii ii da acesteia valoare?
– Dimpotriva, aceasta repeziciune o descalifica. Ceea ce nu e sortit sa dureze, n-are nici o valoare.”

14. „ – N-ai motive sa Te lauzi! Sa nu imi spui ca o copie valoreaza cat orginalul. Ce e omul de fapt? un tub digestiv vorbitor, un mat care emite ipoteze, un parazit care murdareste tot ce atinge. Un singur exemplu dintr-o mie: pune in fata unui batranel mormanele de excremente pe care le-a evacuat de cand s-a nascut. Sa-l vezi cum o lasa mai moale… Corpul nu este doar otrava sufletului, este si mormantul lui. Spune sincer cum poti sa iti privesti creatia fara sa fii cuprins de disperare? Ce mancarime te-a apucat de-ai modelat o lume atat de imperfecta?”

Contributie Andreea

15. „ Caci cartile sufera cand nu sunt citite: si nu numai cartile, ci si ciornele, jurnalele intime, retetele medicale, prospectele publicitare si chiar continutul cosului de hartie.”

16. „ Paradisul este tocmai ceea ce simte femeia in timpul extazului amoros, deoarece focul care o arde renaste mereu din propria lui cenusa si a-l stinge ar insemna a-l atata din nou.”

Recenzie Copilul Divin

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *