Anatole France

{RO} Thais – Anatole France

1. „Nimic nu e in sine cinstit sau rusinos, drept sau nedrept, placut sau dureros, bun sau rau. Singura parerea noastra da lucrurilor o insusire sau alta, asa cum sarea da gust bucatelor.”

2. „ Oamenii, mi-am spus in sinea mea, sufera pentru ca nu pot avea ceea ce cred ei ca este binele sau pentru ca se tem sa nu piarda ceea ce au, sau pentru ca indura ceea ce cred ei ca este un rau. Inlaturati orice asemenea credinta si toate relele vor disparea.”

3. „Parerea mea e ca nu trebuie sa ai nici o parere. Traiesc ferit de tulburari cu conditia sa traiesc fara dorinte.”

4. „Dar ascetul dispretuieste natura, misticul nevredniceste aparentele, crestinul socoate patria-i pamanteasca drept loc de surghiun, calugarul se smulge taranei.”

5. „Vorbesti ca un intelept, rosti Pafnutie, femeia e vrajmasul nostru cel mai cumplit. Ea daruieste placerea si tocmai prin asta e de temut.”

6. „Desigur atomii care s-au insotit intru alcatuirea acestei femei se infatiseaza ochiului ca o combinatie placuta. Nu e decat un joc al naturii si atomii in cauza nu stiu nimic despre asta. Intr-o zi se vor separa ce aceeasi nepasare cu care s-au adunat laolalta. Unde sunt astazi atomii ce-au alcatuit pe Lais ori pe Cleopatra? Nu tagaduiesc: femeile sunt cateodata frumoase, dar ele sunt supuse unor metehne suparatoare si unor scarbavnice neajunsuri.”

7. „Afla, Dorion, ca nu prin gandire si inteligenta, ci mai cu seama prin mijlocirea simtirii se ating cele mai inalte si mai curate adevaruri. De aceea femeile, care indeobste cugeta mai putin, dar sunt mai simtitoare decat barbatii se inalta mai cu lesniciune pana la cunoasterea lucrurilor divine.”

8. „Daca frumusetea nu e decat o umbra, dorinta nu-i decat un fulger. Ce nebunie e sa doresti frumusetea! Dimpotriva, nu e oare cu minte sa se insoteasca tot ceea ce trece cu ceea ce nu dureaza si fulgerul sa mistuie umbra lunecoasa?”

9. „ Adeseori. O zio petrecuta aiurea itit imbogateste mintea si sufletul mai mult decat zece ani pe care ii petreci inchis in casa.”

10. „Femeia nu-i decat insotirea tuturor ispitelor raspandite in aerul usor, pe pamantul smaltuit de flori, in apele limpezi.”

Recenzie Thais

One Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *