Elfriede Jelinek

{RO} Amantele – Elfriede Jelinek

1. „Daca are cineva un destin, este vorba de un barbat. Daca i se face cuiva un destin, este vorba despre o femeie.”

2. „Zicala veche spune ca femeile sunt nascute pentru durere, iar barbatii sunt nascuti pentru munca: feicare si-a inclestat dintii in trupul celuilalt si salasluieste acolo ca un vandal, traieste si se hraneste din el, asta se numeste o simbioza.”

3. „Obisnuiti sunt oamenii de jur-imprejur, care nu stiu altceva decat munca si iarasi munca. Deosebiti suntem noi, care nu stim decat munca si iarasi munca, dar care, pe langa asta, ne mai si iubim. Nu mai trebuie sa cautam lucrul deosebit, pentru ca il avem deja: dragostea noastra.

Ea vine uneori numai o data in viata. Daca nu o apuci cu amandoua mainile, atunci devii foarte nefericit, daca de ex. lasi femeia iubita sau barbatul iubit sa rataceasca pe la straini, s-o apuce pe calea gresita. Dragostea este o exceptie la ceea ce traim si avem indeobste, la munca sau acasa.”

4. „Unora le este suficienta lumina soarelui pentru a straluci, iar altii au nevoie de un intreg magazin de instalatii electrice pentru asta.”

Contributie Andreea (mai jos)

5. „Cand nu ai un prezent, trebuie sa te asiguri din vreme pentru viitor.”

6. „heinz se numeste in acest caz special viata. viata adevarata nu numai ca se numeste heinz, ea si este heinz. In afara de heinz nu exista nimic. ceva ce este mai bun decat heinz este cu totul intangibil pentru brigitte, ceva ce este mai rau decat heinz nu-i trebuie lui brigitte.”

7. „un om care iubeste pe cineva si care pe deasupra mai e si cineva asta e maximum ce poate atinge brigitte.”

8. „heinz se joaca adesea cu gandul sa-si ia pe altcineva, care are ceva de oferit, cum ar fi bani gheata sau spatiu pentru un local adecvat de pravalie. brigitte are de oferit un corp. brigitte are sani, coapse, picioare, solduri si o pasarica. pe astea le au si altele, uneori chiar de o calitate superioara. brigitte imbatraneste tot mai mult si devine tot mai mai putin femeie. concurenta intinereste tot mai mult si e  tot mai mult femeie.”

9. „paula va primi atunci si o masina, pentru care erich o va primi pe ea insasi, ceea ce nu e mult, dar asta erich nu are voie sa stie, el trebuie sa creada ca ce primeste este cel mai mare lucru pe care-l poate primi.”

10. „dar nu e voie sa uiti prezentul de dragul viitorului. dar normal ca nu este voie (mare greseala!) sa scapi cu totul din ochi viitorul de dragul prezentului.”

11. „iubirea fiind, asadar, viata adevarata, viata prezenta neadevarata a paulei trebuie sa se modifice in asa fel, incat sa devina adevarata si plina  de dragoste. acest lucru se face asa: ai vazut erich cum la cinema, intre persoane deosebite se pot intampla lucruri deosebite cum ar fi o dragoste deosebita; asadar noi trebuie sa fim doar deosebiti si trebuie sa vedem ce se intampla. nu mai trebuie sa cautam lucrul deosebit, pentru ca il avem deja:dragostea noastra. dragostea e o exceptie la ceea ce traim si avem indeobste.”

12. „paula se gandeste la fiul ei molcut… cand se vor fii facut fotografiile, familia va parasi camera de spital ca un singur om.”

13. „invidia va fi si ea de fata desigur si va prezenta felicitari.”

14. „dupa cum vedeti intre prezentul paulei si viitorul paulei, precum si intre prezentul lui erich si viitorul lui erich, precum si intre prezentul paulei si prezentul lui erich, precum si intre viitorul paulei si viitorul lui erich, exista deci o mare diferenta, iar una si mai mare exista in tot cazul intre prezentul paulei si viitorul lui erich si intre prezentul lui erich si viitorul paulei.”

15. „paula nu e considerata draguta, cum ar fi bine sa fie considerata o femeie, despre ea se spune insa ca este curata, pura. curatenia si puritatea pot sa ridice valoarea unei persoane de sex feminin, pot dar nu e obligatoriu… dar prin faptul ca e intotdeauna curata, poate deveni ceva mai mult, aproape draguta cea ce si trebuie sa fii, ca sa poti avea parte de dragoste.”

16. „preferinta lui erich pentru cea ce-i rapid fata de preferinta paulei pentru viata si pentru erich. ambele sunt pentru paula una. viata si erich.”

Recenzie Amantele

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *