Arthur Golden

{RO} Memoriile unei gheise – Arthur Golden

1. „Mi se parea ca intreaga lume simtea ca mine. Oare viata nu era decat o furtuna care stergea urmele a ceea ce fusese o clipa mai inainte, lasand in urma un pustui de nerecunoscut?”

2. „O gheisa nu iese niciodata seara din casa pana cand cineva nu-i scapra o cremene pe spate ca sa ii aduca noroc.”

3. „Pentru ca, vezi tu, cand se trezeste dimineata, o gheisa e la fel ca oricare alta femeie. Tenul poate sa ii fie lucios dupa somn si rasuflarea ei poate avea un miros neplacut. E adevarat, poate avea o coafura uimitoare chiar si cand se chinuie sa deschida ochii, dar in toate celelalte privintele e o femeie ca toate femeile, si deloc gheisa. Numai cand se aseaza in fata oglinzii ca sa se fardeze cu atata grija devine gheisa. Si nu vreau sa spun cu asta ca atunci inepe sa semene cu o gheisa. Atunci incepe de fapt sa gandeasca asa.”

4. „Trebuie sa iti spun ceva legat de gat in traditia noastra, daca nu stii: barbatii japonezi, de regula, au fata de gatul si ceafa unei femei aceleasi sentimente precum occidentalii fata de picioarele acesteia. Astfel, gheisele poarta gulerele chimonourilor ata de decoltate la spate incat li se vad primele vertebre ale coloanei; banuiesc ca e acelasi lucru atunci cand o femeie din Paris poarta o fusta scurta.”

5. „Asteptarea nu ti se potriveste. Imi dau seama ca personalitatea ta contine multa apa. Apa nu asteapta niciodata. Isi schimba forma, curge pe langa obstacole si gaseste calea secreta la care nimeni nu s-a gandit – spartura minuscula din acoperis sau din podea. Fara doar si poate, e cel mai versatil din cele cinci elemente. Poate spala pamantul, poate stinge focul, poate subtia metalul. Nici chiar lemnul, care e complementul ei natural, nu poate supravietui fara apa. Si cu toate acestea, u te-ai folosit de aceste puteri in viata ta.”

6. „Chiyo, in viata poticnelile sunt o greseala. Trebuie sa inveti sa gasesti locul si timpul potrivit fiecarui lucru. Soarecele care vrea sa pacaleasca pisica nu se repede afara din gaura lui cand ii vine cheful.”

7. „Noi, oamenii, suntem numai o particica din ceva mult mai cuprinzator. Mergand putem strivi un gandac sau putem crea un curent de aer care sa faca o gaza sa ajunga intr-un loc unde altfel n-ar fi ajuns.iar daca ne gandim la acelasi exemplu, dar cu noi in rol de insecta si universul in rolul nostru, devine limpede ca suntem zilnic afectati de forte asupra carora nu avem mai mult control de cat are bietul gandac asupra piciorului urias care il calca. Ce putem face? Trebuie sa folosim orice metoda pentru a intelege miscarile universului si a ne planui faptele in asa fel incat sa nu luptam contra curentului, ci sa ne lasam ajutati de el.”

8. „Orice femeie care se aseaza in fata unui barbat si incepe sa aranjeze flori pentru a-l distra, o sa constate ca acesta a pus capul pe masa si a adormit. Trebuie sa tii minte ca o gheisa, mai presus de orice, este actrita si amfitrioana. Turnam sake sau ceai in pahar unui barbat, dar niciodata nu ne ducem dupa inca o portie de muraturi.”

9. „Cred ca ceea ce inteleg prin „demnitate” e un fel de incredere in sine, sau siguranta ca un simplu vanticel sau un val oarecare nu vor aduce mari schimbari.”

10. „O fata care are un profil frumos nu poate sa transmita accidental un mesaj gresit cu el. Dar barbatii iti vor studia atent ochii si-si vor imagina ca transmiti mesaje cu ei, chiar si cand nu o faci.”

11. „Ma intrebam daca barbatii pot fi atat de orbiti de frumusete incat sa fie dispusi sa-si petreaca viata alaturi de un demon, cu conditia sa fie un demon frumos.”

12. „Durerea e un lucru foarte ciudat; suntem atat de neputinciosi in fata ei. E ca o fereastra care se deschide atunci cand vrea ea. Camera se raceste si nu putem decat sa tremuram. Dar de fiecare data se deschide mai putin, si mai putin ; pana cand, intr-o zi, ne intrebam ce s-a ales de ea.”

13. „Nici tu, nici eu nu-ti putem cunoaste destinul. S-ar putea sa nu ti-l cunosti niciodata! Destinul nu e intotdeauna ca o petrecere la sfarsitul serii. Uneori nu inseamna decat lupta zilnica pe care o duci cu viata.”

14. „Fetele spera tot felul de lucrui nebunesti, Sayuri. Sperantele sunt ca podoabele de par. Fetele vor sa poarte prea multe. Cand ajung femei batrane, arata caraghios si numai cu una singura.”

15. „- As vrea sa cred ca viata e mai mult decat un rau care ne poarta cu el, cu burta in sus.

– Foarte bine, insa chiar daca e un rau, tot esti liber sa inoti intr-o parte sau alta, nu? Apele se despart intr-una. Daca te agiti, te zbati, te lupti si te folosesti de toate avantajele pe care le ai…”

16. „Niciodata nu incerc sa il inving pe barbatul cu care lupt, a explicat el. Incerc sa ii infrang increderea. O minte tulburata de indoieli nu se poate concentra asupra victoriei. Doi barbati sunt egali – cu adevarat egali – numai atunci cand amandoi cred in aceeasi masura.”

17. „Restristea e ca un vant puternic. Nu doar pentru ca ne impiedica sa mergem unde ne dorim. Dar ne si smulge de pe noi tot ce am adunat, in afara lucrurilor care nu pot fi smulse, asa ca in urma ei ne vedem chiar cum suntem de fapt, nu cum ne-am dori sa fim.”

18. „Uneori depasim clipele de restriste doar inchipuindu-ne cum ar fi lumea daca visele noastre s-ar implini vreodata.”

19. „Intotdeauna trebuie sa pastram ceva care sa ne aminteasca de cei care ne-au parasit. Tablitele mortuare pastrate in okiya erau tot ce mai ramasese din copilaria mea. Batista Presedintelui avea sa fie tot ce ramanea din restul vietii mele.”

20. „Un barbat care castiga trofeul dorit de prietenul lui are de facut o alegere grea: fie ascunde trofeul intr-un loc in care prietenul sa nu-l gaseasca – daca are cum –, fie accepta moartea acelei prietenii.”

21. „Dar acum stiu ca lumea noastra nu e cu nimic mai durabila decat un val care se ridica din ocean. Oricare ar fi chinurile si triumfurile noastre, oricat de mult am suferi, mult prea curand se imprastie toate, ca tusul prea subtire pe hartie.”

Recenzie Memoriile unei gheise

22. “Iti amintesti, sunt sigura, cand ti-am spus ca in ziua in care l-am cunoscut pe domnul Tanaka a fost cea mai buna, dar si cea mai nefericita din viata mea. Probabil ca nu e nevoie sa-ti explic de ce a fost cea mai nefericita; dar poate te intrebi cum de a putut sa iasa ceva bun din ea.E adevarat, pana in acel moment domnul Tanaka nu-mi provocase decat suferinta; dar mi-a si schimbat pt totdeauna orizontul.Ne traim viata ca apa care curge la vale, mergand intr-o directie pana cand ne izbim de ceva care ne forteaza sa gasim un nou curs.”

23. “O femeie care locuieste intr-o casa minunata poate sa fie mandra de toate lucrurile ei frumoase; dar in clipa cand vede focul mistuindu-le, se hotaraste foarte repede care sunt cele la care tine cel mai mult”

24. “Oricare ar fi chinurile şi triumfurile noastre, oricât de mult am suferi, mult prea curând se împrăştie toate, ca tuşul prea subţire pe hârtie.”

25. “O minte tulburată de îndoială nu se poate concentra pe cursul victoriei.”

26. “…nu le-am mai auzit vocile, pentru ca in urechi imi vibra un zgomot ca aripile unei pasari speriate. Poate ca era inima mea, nu stiu. Dar daca ai vazut vreodata o pasare inchisa in sala mare a unui templu, cautand o cale de scapare, ei bine, asta se intampla in mintea mea.”

Contributie Stefy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *