Ernest Hemingway

{RO} Batranul si marea – Ernest Hemingway

1. „Dar omul nu e facut sa fie infrant, declara el. Un om poate fi distrus, dar nu infrant.”

2. „E o prostie sa nu speri, medita el. Pe langa asta, eu cred ca e si un pacat. Nu te gandi la pacat, isi zise tot el. Acum ai destule probleme, nu iti mai trebuie si pacatul. Si nici nu intelegi ce-i pacatul.”

3. „Nu inteleg ce-i pacatul si nu sunt sigur ca intr-adevar cred in el. Poate ca am pacatuit cand am omorat pestele. Socotesc ca da, chiar daca am facut-o ca sa pot sa imi duc eu traiul si ca sa hranesc o multime de oameni. Dar atunci, orice e pacat. Nu te gandi la pacat. E mult prea tarziu s-o faci si apoi exista oameni care sunt platiti pentru asa ceva. Lasa-i pe ei sa se gandeasca la pacat. Tu te-ai nascut sa fii pescar, asa cum pestele s-a nascut sa fie peste.”

4. „Si-apoi, se gandi batranul, toata lumea omoara pe toata lumea intr-un fel sau altul. Pescuitul ma omoara in aceeasi masura in care ma tine in viata. Dupa care isi zise: Pustiu ma tine in viata. Hai sa nu ma pacalesc singur prea mult.”

5. „Norocul e un lucru care apare in mai multe forme. Cine poate sa il recunoasca? Totusi as lua un pic, in orice forma ar fi, si as plati cat mi s-ar cere. As vrea sa vad luminile licarind, isi mai zise el. As vrea multe lucruri. Prea multe. Dar asta as vrea acum.”

Recenzie Batranul si marea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *