Virginia Woolf

{RO} Camera lui Jacob – Virginia Woolf

1. „Cine va uita ca aceasta uitare de sine, cand se insoteste cu abundenta, bun-simt, paloare, atitudini intamplatoare, clipe de uimitoare indrazneala, umor si sentimentalism – cine va nega ca in aceste privinte o femeie este mai agreabila decat orice barbat?”

2. „Suntem fie barbati, fie femei. Fie ca suntem reci, fie ca suntem sentimentali. Ori suntem tineri, ori imbatranim. In orice caz, viata nu este decat un cortegiu de umbre si Dumnezeu stie de ce le imbratisam cu atata nerabdare si cand ne despartim de ele suferim atata, nefiind decat niste umbre. Si de ce daca acest lucru si multe altele, pe deasupra sunt adevarate, de ce suntem inca surprinsi in coltul de la fereastra de inchipuirea neasteptata ca tanarul care sade in fotoliu este cel mai real, cel mai robust, cel mai cunoscut dintre toate cate sunt pe lume – de ce oare? Caci in clipa urmatoare nu mai stim nimic despre el.”

3. „Fara indoiala ca, daca n-am fi inzestrati cu darul uimitor de a avea iluzii, am duce-o mult mai greu.”

4. „Desi parerea aceasta nu este pe placul tuturor, pare destul de probabil ca noi ne acomodam mai bine cu locuri sterpe, campuri acoperite cu un strat gros de pietre ce nu pot fi arate, cu miscatoare pajisti marine situate la jumatatea distantei dintre Anglia si America decat cu orasele.

Exista in noi ceva absurd care dispretuieste restrictia. Tocmai acest lucru este intors pe toate fetele si denaturat in societate.”

Recenzie Camera lui Jacob

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *