Oscar Wilde

{RO} Dorian Gray – Oscar Wilde

1.”Oamenii cunsoc preţul fiecărui lucru, şi valoarea nici unuia.”

2.”Viaţa înseamnă responsabilitate morală, solidaritate umană.”

3.”Ştiinţa şi arta nu pot avea nimic comun cu etica.”

4.”Scopul vieţii este autodezvoltarea.”

5.”Singura cale de a scăpa de ispită este să i te supui.”

6.”Numai simţurile pot lecui sufletul.”

7.”Frumuseţea este o formă a geniului.”

8.”Floarea de mac simbolizează uitarea. Narcisele simbolizează moartea.”

9.”A fi bun înseamnă a te afla în armonie cu tine însuţi.”

10.”La temelia oricărui optimism se află întotdeauna spaima pură.”

11.”A fi îndrăgostit înseamnă a te întrece pe tine însuţi.”

12.”Când o femeie se mărită din nou o face numai fiindcă si-a detestat bărbatul dintâi. Bărbatul care se însoară din nou, se însoară fiindcă şi-a adorat prima nevastă. Femeile îşi încearcă norocul, bărbaţii şi-l pun în primejdie.”

13.”De fiecare dată când iubim este singura oară când am iubit vreodată.”

posted by Cory

Later edit: contributie de la Andreea

14. “real beauty, ends where an intellectual expression begins”

15. “I chose my friends for they good looks, mu acquaintances for their good characters, and my enemies for their good intelects.”

16. “the aim of life is self-development.”

17. “it has been said that the great events of the world take place in the brain”

18. “the only difference between a caprice and a log-life passion is that the caprice lasts a little longer”

19. “Humanity takes itself too seriously. It is the world’s original sin.”

20. “nowadays people know the price of everything and the value of nothing”

21. “women are a decorative sex”

22. “women represent the triumph of matter over mind, just as men represent the triumph of mind over morals”

23. “ordinary women always console themselves”

24. “never trust a woman who wears mauve, whatever her age may be, or a woman over thirty-five who is fond of pink ribbons. It always means they have history.”

2 Comments

 • Tomata cu scufita

  14. “Tineretea e singurul bun de care merita sa te bucuri.”

  15. (completare la 7). „Frumusetea e o forma a geniului – e mai presus cu adevarat decat Geniul, de vreme ce nu cere nici un fel de explicatie. Face parte dintre marile minunatii ale lumii, ca si lumina soarelui, ca si primavara, ca si imaginea din apele intunecate a acelei scoici de argint careia ii spui luna. Asupra ei nu este ingaduit sa ne indoim. Domnia ei este drept divin.”

  16. „Oamenii spun uneori ca Frumusetea nu-i decat ceva superficial. Poate ca asa o fi. Dar cel putin nu e asa superficiala ca Gandirea.”

  17. „Adevaratul mister al lumii sta in cele vazute, nu in cele nevazute.”

  18. „Avantajul sentimentelor e acela ca ne duc pe cai ratacitoare, iar avantajul stiintei e cel ca nu cunoaste sentimentul.”

  19. „Daca cineva vrea sa isi redobandeasca tineretea, n-are de facut decat sa repete nebuniile de atunci.”

  20. „Barbatii se insoara fiindca se plictisesc, femeile pentru ca sunt curioase; si amandoi raman dezamagiti.”

  21. „Femeile sunt o tagma decorativa, niciodata n-au nimic de spus, dar o spun incantator. Femeile reprezinta triumful asupra materiei, asupra moralei.”

  22. „Cand omul e indragostit incepe intotdeauna prin a se insela pe sine insusi si intotdeauna sfarseste prin a-i insela pe altii. Asta e ceea ce oamenii numesc o poveste de dragoste.”

  23. „Cand saracia se strecoara inauntru pe usa, dragostea o zbugheste afara pe fereastra.”

  24. „Femeile sunt mult mai bine inzestrate decat barbatii atunci cand e vorba de infrutat suferinta. Femeile traiesc prin sentimente. Toata fiinta lor este concentrata in jurul sentimentelor. Cand isi gasesc un iubit, n-o fac decat pentru a avea la indemana pe cineva caruia sa ii faca scene.”

  25. „Orice succes in viata iti creeaza dusmani. Ca sa ajungi om cu faima, trebuie sa fii mediocru.”

  26. „Femeile iubesc cu urechile, barbatii iubesc cu ochii, daca se intampla sa iubeasca vreodata.”

  27. „Pasiunile arzatoare ori strivesc, ori se inclina. Ori ucid, ori mor ele insele. Suferintele neinsemnate, ca si iubirile superficiale traiesc multa vreme. Dar iubirile adanci si suferintele sfasietoare sunt macinate de propria lor plenitudine.”

  28. „Destinul nu ne trimite vestitori. E prea intelept ori prea crud sa o faca.”

  29. „Civilizatia e departe de a fi un lucru usor de dobandit. Oamenii nu pot ajunge la ea decat pe doua cai. Una se cheama cultura, cealalata se cheama coruptie.”

  30. „Orice crima e vulgara, dupa cum orice vulgaritate e o crima.”

  31. „Orice fapta devine placere daca o repeti suficient de des. Asta e una dintre cele mai de seama taine ale vietii.”

  32. „Cand ajungi sa tratezi viata la modul artistic, nu mai gandesti cu creierul, gandesti cu inima.”

  33. Sufletul e o realitate cutremuratoare. Nu poate fi cumparat, nu poate fi vandut si scos la mezat. Poate fi insa otravit si distrus pana la desavarsire.”

  34. „Tragedia batranetii nu sta in faptul ca esti batran ci in acela ca ramai tanar.”

  35. „Omul trebuie sa absoarba toate farmecele vietii, dar niciodata sa nu isi aminteasca detaliile. Detaliile sunt intotdeauna vulgare.”

  36. „A deveni spectatorul propriei tale vieti inseamna a scapa de durerile vietii.”

  37. „Trecutul poate fi intotdeauna sters cu buretele. Regretul, tagada ori uitarea o pot face oricand. Dar din fata viitorului nu te poti sustrage.”

  38. „Te cunosc? Ma intreb: oare intr-adevar te cunosc? Inainte de a putea sa dau un raspuns, ar trebui sa iti vad sufletul.”

  39. „Exista pacate a caror forta de fascinatie se dovedeste mai puternica in amintire decat in insasi desavarsirea faptelor.”

  40. „Poate ca omul nu se simte niciodata mai in largul lui decat atunci cand joaca teatru.”

  41. „Focul intareste intotdeauna ce nu poate distruge.”

  42. „Zilele vietii noastre sunt mult prea fugare pentru a ne mai putea ingadui sa luam pe umeri si greselile altora.Fiecare om isi traieste viata lui si fiindca o traieste, ramane dator un pret, pe care numai el insusi il poate plati. Singura nenorocire e ca trebuie sa platim de-atat de multe ori pentru una si aceeasi greseala. Da, asa e: trebuie sa platesti iarasi si iarasi, fara sfarsit. In socotelile lui cu oamenii, Destinul nu incheie niciodata conturile.”

  43. „Frumusetea adevarata ia sfarsit acolo unde incepe expresia intelectualizata. Intelectul este prin el insusi un mod de a exagera si nimiceste armonia oricarui chip.”

  44. „Exista o anumita fatalitate legata de orice distinctie fizica ori intelectuala, o fatalitate de soiul aceleia care parca urmareste de-a lungul istoriei pasii nesiguri ai regilor. Este mai bine sa nu te deosebesti de cei din jur. Pe lumea asta, uratii si prostii au tot ce e mai bun in viata. Pot sta linistiti in fotoliu si sa se zgaiasca la piesa. Daca nu cunosc gustul victoriei sunt cel putin scutiti de amaraciunea infrangerilor.”

  45. „Unicul farmec al casniciei e face din viata plina de inselaciuni nevinovate ceva absolut indispensabil pentru ambele carti.”

  46. „Imi aleg prietenii dupa frumusetea chipului, cunostintele dupa valoarea caracterului si dusmanii dupa forta intelectului. Nici un om nu poate fi destul de grijului in alegerea dusmanilor.”

  47. „Cei ce raman fideli nu cunosc decat latura usuratica a dragostei, numai infidelii ii cunosc tragediile.”

  48. (completare la 5)„Fiece pornire pe care luptam din rasputeri sa o inabusim clocoteste in minte si ne otraveste. Trupul poate pacatui o data si atunci a terminat cu pacatul, fiindca actiunea e un mod de purificare. Nu mai ramane nimic in uram ci doar amintirea unei bucurii sau desfatarea unui regret. Singura cale de a scapa de ispita este sa i te supui. Rezista-i si sufletul iti va fi otravit de dorul dupa lucrurile pe care le-ai refuzat, de dorinta de dupa ceea ce monstruoasele lui porunci a facut sa para monstruos si neingaduit.”

  49. „Viata nu e condusa de vointa ori de proiecte dinainte stabilite. Viata e o alcatuire de nervi, de fibre, de celule cu greu randuite in care gandul isi afla ascunzatoarea si pasiunea isi nutreste visurile.”

  50. „Cartile pe care lumea le numeste imorale sunt cartile care arata lumii propria ei ocara.”

  51. „ Ce era tineretea, in imprejurarile cele mai fericite? O perioada de nepricepere si neimplinire, o vreme a capriciilor si gandurilor prostesti.”

 • AomA

  52. “Rasul nu este deloc un inceput rau pentru o prietenie, si e de departe cel mai bun sfarsit pentru o astfel de legatura.”

  53. “Bucura-te de tinerete atata vreme cat o ai. Nu irosi aurul fiecarei zile ascultand vorbele plicticosilor, incercand sa-i ajuti pe cei pentru totdeauna infranti, sau jertfindu-ti viata in folosul ignorantilor, mediocrilor si vulgarilor.”

  54. “In dragoste e o simpla chestiune fiziologica. N-ar nimic de-a face cu vointa noastra. Tinerii vor sa ramana fideli, dar nu sunt; batranii vor sa fie infideli, dar nu izbutesc.”

  55. “Barbatii se insoara fiindca se plictisesc; femeile fiindca sunt curioase; si amandoi raman dezamagiti.”

  56. “Fidelitatea in viata sentimentala este acelasi lucru ca si consecventa in viata intelectuala – o simpla recunoastere a esecului.”

  57. “La temelia oricarui optimism se afla totdeauna spaima pura. Ne socotim generosi pentru ca punem in seama semenilor nostri zestrea acelor virtutii despre care credem ca ne-ar putea aduce noua vre-un folos. Aducem elogii bancherului pentru a ne putea depasi contul in banca si gasim calitati alese talharului de drumul mare cu nadejdea ca buzunarele noastre are sa le curete.”

  58. “Nici o viata nu e distrusa, cu exceptia celei careia i se curma evolutia. Daca vrei sa strici firea unui om, e de ajuns sa incerci a o modifica.”

  59. “Nu exista decat doua feluri de oameni cu adevarat fascinanti – cei care stiu absolut totul, si cei care nu stiu nimic.”

  60. “Nici un om civilizat nu regreta vreodata o placere, si nici un om necivilizat nu va sti niciodata ce inseamna placerea.”

  61. “Hotararile generoase sunt urmate de o fatalitate – ca totdeauna sunt indeplinite prea tarziu. Hotararile generoase sunt incercari inutile de a te opune legilor stiintifice. Sursa lor e simpla vanitate. Rezultatul e totdeauna un nimic absolut.”

  62. “Singurul farmec al trecutului e ca a ramas in trecut. Femeile insa nu observa niciodata ca a cazut cortina. Totdeauna asteapta actul al saselea,si , de indata ce interesul piesei a fost in intregime epuizat, propun ca spectacolul sa continue. Daca li s-ar ingadui sa aranjeze lucrurile dupa capul lor, fiece comedie ar avea un final tragic si fiece tragedie s-ar incheia cu o farsa. Sunt fermecator de artificiale, dar nu au nici o urma de simt artistic.”

  63. “Omul trebuie sa absoarba toate farmecele vietii, dar niciodata sa nu-si aminteasca detaliile. Detaliile sunt intotdeauna vulgare.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *