{RO} M-am hotarat sa devin prost – Martin Page
1. „Teoria mea … teoria mea este ca e mai bine sa mori cata vreme nu ti-a luat viata totul. Trebuie sa pastrezi munitii, energie pentru moarte si sa nu ajungi acolo complet golit, ca batranii astia acriti si nefericiti.”
2. „Exista o cenzura impotriva sinuciderii. Politica, religioasa, sociala, chiar si naturala, caci doamnei Naturi nu-i place ca cineva sa-si aroge drepturi in privinta ei, vrea sa ne tina in lesa pana la capat, vrea sa hotarasca in locul nostru. Cine hotareste moartea oamenilor? Am delegat aceasta libertate suprema bolii, accidentelor, crimei. Asta se numeste hazard. Dar e fals. Acest hazard este vointa subtila a societatii care incet-incet ne otraveste prin poluare, ne masacreaza prin razboaie si accidente… societatea hotareste astfel data mortii noastre prin calitatea alimentatiei, periculozitatea ambientului cotidian, a conditiilor noastre de munca si de viata. Noi nu alegem sa traim, nu ne alegem limba, tara, epoca, gusturile, nu ne alegem viata. Singura libertate este moartea; a fi liber inseamna sa mori.”
3. „Daca va aflati aici este pentru ca, si voi, aveti fara indoiala cancere organice sau cancere la suflet, tumori sentimentale, leucemii amoroase si metastaze sociale care va rod. Si ele sunt cele care ne dicteaza optiunea, cu mult inainte de orice idee mareata despre libertatea noastra. Sa fim sinceri: daca am fi sanatosi, daca am fi iubiti asa cum meritam, luati in seama, cu un loc bun la soare, in societate, sunt sigura ca aceasta sala ar fi goala.”
4. „Cei care cred ca inteligenta are vreo noblete, cu siguranta ca n-au destula pentru a-si da seama ca nu e decat un blestem.”
5. „Inteligenta este un rateu al evolutiei . Imi imaginez perfect, pe vremea primilor oameni preistorici, in sanul unui mic trib, toti copiii alergand prin hatisuri, fugarind soparle, culegand fructe pentru cina; treptat, in contact cu adultii, invatand sa devina barbati si femei desavarsiti: vanatori, culegatori, pescari, tabacari… dar, privind mai atent viata acestui trib, observ ca unii copii nu participa la activitatile grupului: raman asezati langa foc, la adapost, in interiorul pesterii. Ei nu vor sti niciodata sa se apere in fata tigrilor cu dinti de sabie, nici sa vaneze; lasati singuri, nu ar supravietui nici o singura noapte. Daca isi petrec zilele nefacand nimic, nu e din lene, nu, si-ar dori sa zburde cu camarazii lor, dar nu pot. Natura aducandu-i pe lume, a dat un rateu.”
6. „A incerca sa intelegi este o sinucidere sociala, inseamna sa nu mai gusti viata fara sa te simti, in pofida vointei tale ca o pasare de prada si totodata devoratoare de cadravre, care isi sfarteca obiectele de studiu. De multe ori, ucizi ceea ce vrei sa intelegi, caci, asemeni medicului ucenic, nu exista cunoastere adevarata fara disectie: descoperi venele si circulatia sangelui, organizarea scheletului, nervii, functionarea intima a corpului.”
7. „Pentru a traduce acest lucru in limbaj matematic, discutiile pe baza de generalitati sunt adunari, operatii simple, care, prin caracterul lor evident, te fac sa crezi in pertinenta lor. In vreme ce o discutie serioasa ar semana mai degraba cu o serie de inecuatii cu mai multe necunoscute de integrale si de jonglari cu numere complexe.”
8. „Iti propun sa le inlocuim cu partide din alt joc, pe care l-am descoperit datorita vecinilor mei. Se cheama Monopoly. Scopul jocului e simplu: trebuie sa castigi bani, sa fii abi;l, sa te comporti ca un bun capitalist imbecil. Este fascinant. O virtute a acestui joc este ca el ar trebui sa ma invete, si poate chiar sa ma converteasca, prin latura sa ludica, la morala liberala. Voi adera la ceea ce astazi condamn, ca un simplu joc, fara sa ma preocupe consecintele chiriilor mult prea mari care arunca atatea familii in strada.”
9. „Faptul de-a fi idiot aduce mult mai multa placere decat acela de-a trai sub jugul inteligentei. Asa esti mult mai fericit, e cert. Nu va trebui sa pastrez sensul prostiei, ci elementele benefice care inoata prin ea ca niste oligo-elemente: fericirea, o anumita detasare, capacitatea de a nu suferi de empatia mea, o lejeritate in viata, in spirit. Lipsa de griji!”
10. „Cum publicitarea era o lezare a libertatii, o lovitura de stat aplicata consumatorului, imaginarului si inconstientului acestuia, isi facuse un caiet cu numele tuturor marcilor si produselor care participau la acest razboi psihologic, si nu le accepta in cosul lui de cumparaturi.”
11. „Viata este un animal care se hraneste cu cecuri si cu carti de credit.”
12. „Cand constati ca esti unul dintre putinii care mai respecta niste principii morale in raporturile umane, poate fi tentant sa cazi in amoralitate, nu din convingere sau de placere, ci pur si simplu pentru a nu mai suferi, caci nu exista durere mai mare decat sa fie un inger in iad, in timp ce un diavol este oriunde la el acasa.”
13. „Banii, succesul, integrarea intr-un mediu recunoscut ca avand baze solide, toti acesti factori contribuie la o economisire de sine. Nu mai ai nevoie sa te gandesti la dorintele tale, la morala ta, la actele tale, la prietenii tai, la viata ta, nu mai ai nevoie sa intelegi, sa cauti: mediul iti ofera toate astea la cheie.”
14. „Fiintele umane seamana frapant de mult cu automobilele lor. Unii au o viata fara optiuni, care doar merge, nu prinde viteza prea mare, caleaza si are deseori nevoie de reparatii; este o viata in partea de jos a gamei, putin solida, care nu-si protejeaza ocupantii in caz de acccident. Alte vieti au toate optiunile posibile: banii, dragostea, frumusetea, sanatatea, prietenia, succesul, precum airbag-ul, ABS-ul, scaunele tapisate cu piele, servo-directia, motorul cu 16 supape si aerul conditionat.”
15. „Pentru cei care sunt perfect integrati in societate nu exista decat un singur anotimp, o vara vesnica, care le bronzeaza spiritul sub un soare care nu apune peste somnul lor: au vise in care nu e niciodata noapte.”
16. „- De ce nu mai ai prieteni?
– Au mucegait. Nu remarcasem ca au o data de expirare. Trebuie sa fii atent la asta. Prietenii mei au inceput sa aiba urme de putregai, pete verzi destul de scarboase. Ceea ce spuneau incepea sa miroase rau.”
17. „Teoria mea este ca poti sa intelegi si poti sa judeci. Judecam tocmai pentru a ne proteja, fiindca pe noi cine incearca sa ne inteleaga? Cine ii intelege pe cei care incearca sa inteleaga?”
4 Comments
Pingback:
fabw
Oare ce l-a determinat sa scrie despre lucruri care nu exista, sa emita teorii false si negativiste, fara baza?
Probabil superficialitate in gandire…
d3vilbabe
nu exista, false, fara baza ?:) mon cherry, imi pare rau sa te anunt, dar esti idealul lui 🙂
Anarhie literară
“E bine să gândeşti, dar trebuie să profiţi de viaţă.”
Inteligenţa e de două ori rea: te face să suferi şi nimeni nu se gândeşte să o considere ca pe o boală.
‘Alcoolismul are drept cauză urațenia, deruta – sterilitate a tinereții așa cum ne este ea vandută.’
‘Lumea se împarte întotdeauna în două: cei cărora le place să se plimbe cu bicicleta și cei care gonesc cu mașina; cei care poartă camașă peste pantalon și cei care și-o bagă în pantalon; cei care beau ceaiul fără zahar și cei care îl beau cu zahăr; cei care cred că Shakespeare este cel mai mare scriitor al timpurilor și cei care cred că e Andre Gide; cei cărora le place familia Simpson și cei cărora le place South Park; cei cărora le place Nutella și cei cărora le place varza de Bruxelles. ‘
‘Eu cred că să fii inteligent este mai rău decat să fii prost,pentru că un prost nu-și dă seama ce-i cu el, pe cand cineva inteligent,chiar dacă-i umil și modest tot o știe.’