Emil Cioran

{RO} Tratat de descompunere – Emil Cioran

1. “Lenea e un scepticism fiziologic, indoiala carnii.”

2. “Dorinta de a lua viata celuilalt sta scrisa in fiecare din noi. daca toti cei pe care i-am ucis in gand ar disparea de-a binelea, pamantul ar ramane fara locuitori. Purtam in noi un calau reticent, un criminal nerealizat.”

3. “Exista o vulgaritate ce ne face sa admitem orice in aceasta lume, dar care nu e indeajuns de puternica pentru a ne sili sa admitem aceasta lume insasi. Astfel, putem indura nefericirile vietii, in timp ce blestemam Viata, ne putem lasa tarati de inflacararea dorintei, in timp ce refuzam Dorinta.”

4. “Fiecare e pentru sine unicul punct fix in univers. Iar cel care moare pentru o idee, moare pentru ca este ideea, iar ideea lui e.

5. “Intr-o zi, un om l-a dus intr-o casa somptuoasa si i-a spus: Diogene, care simtea nevoia sa scuipe, l-a scuipat in obraz, strigandu-i ca acela era singurul loc murdar din preajma-i.> (Diogenes Laertios) Cine, dupa ce a fost primit in casa unui bogatas, n-a regretat ca nu dispune de oceane de saliva ca sa le reverse peste toti avutii pamantului? Si cinu nu si-a inghitit stropul de saliva de teama sa nu-l proiecteze in obrazul unui hot respectat si pantecos? Suntem ridicol de prudenti si timizi: cinismul nu se invata la scoala. Si nici mandria. Menip, in cartea sa intitulata , povesteste ca acesta, luat prizonier si scos la mezat, a fost intrebat ce stie sa faca. El raspunse: , si i-a strigat crainicului: Ce trebuie sa fi gandit despre semenii sai omul care i-a infruntat pe Alexandru si Platon, omul care se masturba i n piata publica ( […] Gandea, desigur, ce gandim cu totii, cu deosebire ca unicul obiect al meditatiei si dispretului sau a fost omul. Fara sa sufere falsificarile vreunei morale sau vreunei metafizici, el s-a straduit sa-l dezbrace, ca sa ni-l arate gol-golut mai respingator decat il infatiseaza toate comediile si apocalipsele”.

6. “La douazeci de ani tunam si fulgeram impotriva cerului si a murdariei pe care o acopera; apoi obosim. Atitudinea tragica nu-i sta bine decat unei prelungite si ridicole pubertati; dar trebuie sa treci prin nenumarate incercari ca sa ajungi la histrionimul detasarii.”

Contribuitor: Vali 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *