Erich Maria Remarque

{RO} Nimic nou pe frontul de vest – Erich Maria Remarque

1. „Dar pământul, aerul emană către noi forțe care ne conferă rezistență – mai ales pământul. Pentru nimeni pământul nu e atât de important ca pentru un soldat. Când soldatul se lipește de el, îndelung, violent, când își îngroapă adânc fața și membrele în el, înfricoșat de moarte din pricina bombardamentelor, atunci pământul e unicul său prieten, fratele său, mama sa; soldatul își geme teama și strigătele, în tăcerea și la adăpostul lui, și pământul le primește și-i dă apoi drumul pentru alte zece secunde de fugă și viață, după care îl cuprinde din nou, și uneori pentru totdeauna.”

2. „ – Aș vrea să știu ce vină au caii. Apoi se apropie din nou. În glas i se simte agitația și pe un ton aproape solemn ne spune:
– Una vă spun, e cea mai mare crimă să te folosești de animale în război.”

3. „Dar bombardamentul e mai tare. Îți distruge rațiunea. Mă las și mai jos sub sicriu, să mă ocrotească, chiar dacă Moartea însăși se află în el.”

4. „ – Războiul ne-a stricat, nu mai suntem buni de nimic.
Are dreptate. Nu mai suntem tineri. Nu mai vrem să cucerim lumea. Suntem niște fugari. Fugim de noi înșine. De viața noastră. Aveam optsprezece ani și începeam să iubim lumea și existența; dar a trebuit să le împușcăm. Primul obuz care a explodat ne-a lovit în inimă. Nu mai avem nici o idee despre activitate, năzuințe sau progres. Nu mai credem în ele, credem în război.”

5. „Fiecare soldat datorează viața unui lung șir nesfârșit de hazarduri. Și fiecare soldat crede și se încrede în hazard.”

6. „Fugind, aruncăm în transee încărcături întregi; pământul se cutremură, crapă, fumegă și geme; ne împiedicăm de bucăți alunecoase de carne, de trupuri moi; eu mă prăbușesc într-o burtă despicată peste care e așezat un chipiu ofițeresc, nou și curat.”

7. „Pe front nu există tăcere, și blestemul frontului ajunge atât de departe, încât nu scăpam niciodată de el.”

8. „Gândurile nu pot trăi fără mângâiere și amăgire; se zăpăcesc în fața imaginii nude a disperării.”

9. „De un lucru mi-am putut da seama: groaza se poate îndura dacă te faci că plouă; dar te ucide dacă te gândești la ea.”

10. „N-am fost niciodată afectuoși în familia noastră; asemenea lucruri nu se obișnuiesc la oamenii săaraci care trebuie să muncească din greu și au multe griji. Ei nici nu pot înțelege așa ceva, de ce să repete de mai multe ori ceea ce oricum e de la sine înțeles.”

11. „Cotoarele cărților stau unele lângă altele. Le mai știu încă pe toate și-mi mai amintesc principiul după care le-am ordonat. Le rog din ochi: Vorbiți-mi, primiți-mă înapoi, primește-mă înapoi, tu, viață de odinioară, tu cea lipsită de griji, tu cea frumoasă – primește-mă din nou!”

12. „E încă agitat și se amestecă imediat în vorbă, interesându-se cum izbucnește un război.
– De obicei, răspunde Albert cu oarecare superioritate, o țară aduce o ofensă gravă altei țări.
Dar Tjaden o face pe prostul:
– O țară? Asta nu înțeleg. Un munte din Germania nu poate jigni un munte din Franța. Și niciun fluviu sau o pădure sau un lan de grâu n-o pot face.”

13. „Pentru oricine era clar încă din capul locului că dezertarea lui fusese dictată de dorul de casă și că era rodul unei rătăciri de moment. Dar cum ar putea pricepe asemenea lucru niște amploaiați ai Curții Marțiale care se află la sute de kilometri în spatele frontului?”

_______________________________________________________________

1. “Omul e mai intai de toate un animal, peste care s-a uns cu putina decenta”
2. “Viata pandeste permanent pentru a ne apara de amenintarea mortii”
3. “Totul se limiteaza la un strict necesar, restul zacand intr-un somn letargic”

Contribuitor: Mihaela

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *