Paul Auster

{RO} Trilogia New-York-ului – Paul Auster

1. „Mai devreme sau mai târziu o să rămân fără cuvinte. O să vedeţi. Fiecare îşi are propria măsură de cuvinte în el. Şi atunci ce o să fie?”

2. „Mai sunt multe alte cuvinte de rostit. Dar nu cred că le voi rosti azi. Nu. Nu astăzi. Mi-a obosit gura şi cred că a venit vremea să plec.”

3. „Majoritatea oamenilor nu dau importanţă cuvintelor. Privesc cuvintele ca pe nişte pietre, ca pe nişte obiecte mari, imobile, lipsite de viaţă, ca pe nişte monede ce nu se schimbă niciodată.
– Pietrele se pot schimba. Pot fi măcinate de vânt sau apă. Se pot face ţăndări, pietriş sau praf.”

4. „Dar şansele irosite sunt şi ele parte din viaţă la fel de mult ca şi şansele de care s-a profitat, iar o poveste nu se poate limita la ceea ce ar fi putut să fie.”

5. „Nu suntem unde suntem. Printr-o infirmitate a firilor noastre, ne construim o situaţie ipotetică şi ne proiectăm în ea, şi deci ne aflăm în două situaţii în acelaşi timp şi este de două ori mai dificil să ieşi de aici.”

6. „E destul de ciudat – să fii în cel mai bun caz, viu doar pe jumătate, să vezi lumea doar prin cuvinte, să trăieşti doar prin vieţile altora. Dacă cartea ar fi însă una interesantă, poate că n-ari fi atât de rău.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *