Jean-Paul Sartre

{RO} Greața – Jean-Paul Sartre

1. „Fiecare clipă apare numai pentru a le aduce pe celelalte care urmează. Ţin din toată inima la fiecare clipă: ştiu că este unică, de neînlocuit – şi totuşi nu aş face nimic să o împiedic să se nimicească. Minutul acesta ultim pe care îl petrec în braţele cutărei femei întâlnită cu o zi mai înainte – minut pe care îl iubesc cu patimă, femeie de care sunt pe punctul de a mă îndrăgosti – minutul acesta vă lua sfârşit, ştiu. N-am să mai regăsesc nici femeia asta, nici noaptea, niciodată. Mă concentrez asupra fiecărei secunde, încerc să o epuizez; nimic nu trece fără ca eu să-l sesizez, să nu-l fixez pentru totdeauna în mine, nimic, nici tandreţea trecătoare a ochilor acestora frumoşi, nici zgomotele străzii, nici lumina falsă a zorilor; şi cu toate acestea, minutul se scurge şi nu-l reţin, îmi place că se duce.”

2. „Atunci când trăieşti, nu se întâmplă nimic. Decorul se schimbă, oamenii intră sau ies, asta e totul. Începuturi nu există niciodată. Zilele se adaugă la alte zile fără rimă şi fără motiv, e o adiţiune interminabilă şi monotona. Nici sfârşit nu există; nimeni nu părăseşte vreodată o femeie, un prieten, un oraş dintr-o dată.”

3. „Doar ştii, ca să te apuci să iubeşti pe cineva e o întreagă acţiune. Trebuie să ai energie, curiozitate, să fii orbit… Ba, la început e un moment în car trebuie să sari peste o prăpastie: dacă te apuci să gândeşti, nu mai faci nimic. Ştiu că n-o să mai sar niciodată.”

One Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *