Alice Hoffman

{RO} Regina de gheață – Alice Hoffman

1. “Care este diferenţa dintre dragoste şi obsesie? Nu te-au făcut amândouă să stai treaz noaptea, să bântui pe străzi, o victimă a propriei tale imaginaţii, a propriei inimi? Nu te-ai scufundat în amândouă, cu capul înainte, în nisipuri mişcătoare? Nu era fiecare bărbat îndrăgostit un prost şi fiecare femeie o sclavă? Dragostea era ca ploaia: s-a transformat în gheaţă sau a dispărut. Acum o vezi, acum nu o mai găseşti, indiferent cât mult cauţi. Dragostea s-a evaporat; obsesia era mai reală; durea, ca un ac în fund, o piatră în pantof. Nu dispărea într-o clipă. Un telefon de dimineaţă plin de regrete. O scrisoare care spunea, Dragă, la revedere din partea mea. Obsesia avea un gust familiar. Ceva ce ştiai de o viaţă. Se instala şi stătea la pândă; rămânea cu tine.”

2. “Am pus trandafirii în congelator pentru a doua zi. Păstrare la rece pentru o inimă rece.”

3. “Asta-i tot ce-i trebuie cuiva care este prizonierul unei obsesii: singura posibilitate prin care o dorinţă poate deveni realitate, o cât de mică probă care să-ţi arate că nu eşti singur în întuneric.”

4. “Puteam să-mi pun o dorinţă şi să o transform în sânge Şi oase. Asta cum i s-ar părea? Aveam gheaţă în vene; eram mai rece şi mai distantă decât o planetă întunecată şi lipsită de soare. Dacă asta voia, în acest caz puteam fi femeia perfectă pentru el.”

5. “A umplut cada cu apă. Tot ce puteam auzi era apa de la robinet. Am înţeles că era singurul mod în care puteam fi împreună – elementele cele mai atrase unele de altele sunt cele care se distrug unele pe altele. M-am aplecat şi am pus o mână în cadă, împroşcând în toate părţile. Apa era rece ca gheaţa. O simţeam până pe şira spinării.”

6. “- Nu înţelegi? Nu ascunzi ceea ce crezi că este frumos. Ascunzi ceea ce nu este în regulă. Ascunzi că eşti un monstru.”

7. “Nu-i de mirare că mă ţineam departe de bunătatea oamenilor; îmi făcea mai mult rău. Poţi să lupţi împotriva cruzimii, cu unghiile şi cu dinţii, dar compasiunea te copleşeşte, te ia cu totul, te face să fii conştient de toate greşelile.”

8. “Era ceva ce n-aş fi crezut despre cuvinte, propriile mele cuvinte, spuse cu voce tare, cele pe care le-am spus pentru a-i da o mângâiere, o speranţă, toate acele lucruri în care nu am crezut niciodată. Ele m-au salvat.”

9. “când eşti împreună cu cineva, ţi se pare că eşti unica fiinţă care nu e singură. Atât de diferit, deoarece atunci când eşti îndrăgostit, asta-i ironia: îţi simţi singurătatea atât de tare încât te doare. Atunci când nu sunt cu tine.”

Recenzie Regina de gheata

One Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *