George Orwell

{RO} Ferma animalelor – George Orwell

1. „Snowball (n.m.: porc) se ocupa, de asemenea, cu organizarea celorlalte animale in ceea ce el numea Comitete de Animale. La acest lucru era efectiv neobosit: asa s-au constituit Comitetul pentru Productia de Oua la gaini, Liga Cozilor Curate la vaci, Comitetul de Reeducare a Tovarasilor Salbatici – al carui obiectiv era sa domesticeasca sobolanii si iepurii de camp -,  Miscarea pentru o Lana Mai Alba la oi si multe altele, pe langa initierea unor cursuri de alfabetizare.  In linii mari, aceste proiecte s-au dovedit niste esecuri.”

2. „Pisica (n.m.: care mereu se echiva de la munca)  s-a inscris in Comitetul de Reeducare si s-a aratat foarte activa o vreme. Intr-o zi, cineva a vazut-o stand pe un acoperis si vorbind unor vrabii care se tineau insa la o distanta sigura de ea: le spunea ca toate animalele erau de acum tovarase si ca orice vrabie, daca ar fi dorit, putea sa vina sa se aseze pe laba ei; dar vrabiile, cum-necum, au pastrat distanta.”

3. „S-a descoperit, de asemenea, ca animalele mai proaste, cum erau oile, gainile si ratele, nu fusesera in stare sa invete pe dinafara nici macar cele Sapte Precepte. Dupa multa gandire, Snowball a declarat ca Preceptele puteau fi reduse, intr-adevar, la o singura lozinca si anume: PATRU PICIOARE BINE, DOUA PICIOARE RAU! (…) Dupa ce a fost invatata pe dinafara, oile au dovedit o mare inclinatie pentru aceasta lozinca; ori de cate ori stateau intinse pe camp, odata incepeau toate sa behaie “Patru picioare bine, doua picioare rau! Patru picioare bine, doua picioare rau!” – si o tineau tot asa ore intregi, fara sa oboseasca deloc.”

4. „Boxer (n.m.: calul), care acum avusese timp sa cugete la aceste lucruri, a exprimat sentimentul general, zicand:  – Daca Tovarasul Napoleon spune asa, inseamna ca asa este – si, de atunci inainte, a adoptat si lozinca “Napoleon are intotdeauna dreptate.”, in plus fata de deviza lui personala “Am sa muncesc mai mult.”.”

5. „Un porc mergea pe piciorele din spate.(…) Dupa alte cateva momente, pe usa casei a iesit un lung sir de porci, toti mergand pe picioarele dinapoi. (…) Dar, exact in momentul acela, ca la un semnal, toate oile au izbucnit cu o behaiala asurzitoare: – Patru picioare bine, doua picioare mai bine! Patru picioare bine, doua picioare mai bine! Timp de cinci minute, oile au tinut-o asa, fara intrerupere.”

Contributie : Alina

Recenzie Ferma animalelor

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *