Per Olof Ekström

{RO} N-a dansat decat o vara – Per Olof Ekström

1. „Viata moderna ucide basmele, nu ramane decat proza cotidianului. Doar mici, neinsemnate intamplari se mai pot impotrivi acestui curent general.”

2. „O intamplare nu se transforme niciodata pe loc, in basm. Basmele se formeaza cu timpul – uiti ce a fost urat si iti amintesti numai lucrurile frumoase.”

3. „Cel ce tace un timp are, apoi, mai multe de spus.”

4. „Timpul raspunde la toate intrebarile care cer raspunsuri.”

5. „Dar unul ca mine si ca tine nu e facut sa scurme in noroi. Suntem pasari create pentru a zbura sus. Tie nu ti-a taiat inca nimeni aripile. Pentru tine important e un singur lucru: sa zbori! Niciodata nu vei scapa de meschinaria oamenilor. De asta trebuie sa zbori atat de sus, incat sa nu-ti poata prinde aripile si sa ti le smulga. Invidia lor va fi si mai mare, dar ce are a face?”

6. „De ce sa te oferi primului venit? Numai pentru ca te cuprinde un acces de romantism si de slabiciune? Nu se poate purta castitatea ca pe distinctie, ca o pana la palarie, pe care s-o daruiesti celui ce merita darul cel mai frumos din lume?”

7. „Ce e constiinta? E oare numai rodul temperamentului sau al caracterului, un anumit punct de vedere in fata problemelor? Un rod al educatiei, al traditiilor unei familii, unui popor sau al unei anumite clase?
Anul asta, constiinta spune cutare lucru. Peste un veac, va spune cu totul altceva. Nu, fara indoiala ca nu trebuie generalizat.”

8. „Dansul e un pacat, dupa ei, e un joc al dragostei, un mic preluidiu pentru a vedea cine cu cine se va iubi.”

9. „Nu te lasa coplesit de lucruri ce nu pot fi schimbate.”

Recenzie N-a dansat decat o vara

2 Comments

  • cxtnd

    “Ştii zicala: peste ţăran nu e decât Dumnezeu. Şi oricât de luxoasă ar fi o locuinţă la oraş, cu timpul ajungi să te simţi ca într-o colivie. Cred că ar fi folositor pentru toţi cei cărora le e dor de casă, să se întoarcă la ţară şi să deschidă bine ochii. Vor să câştige bani, sunt însetaţi după aventură, dar când li se potoleşte setea, încep să tânjească după altceva. Există lucruri care, cu vremea, au mai multă însemnătate ca banii. Până la urmă oricine preferă să rămână statornic, într-un loc, decât să cutreiere lumea. Unui orăşeam venit de la ţară îi e dor de acasă de parcă arfi militar. Omul care n-a reuşit să-şi dureze un cămin, e vrednic de milă. […] Orăşeanul nu-i obişnuit cu nesiguranţa vieţii ţărăneşti – totul e bine atâta timp cât lucrurile merg bine, dar când vitele se îmbolnăvesc sau recolta e proastă, când omul îşi pierde prietenii şi sprijinul – atunci îi piere pofta. N-are putere să aştepte până când se va întoarce roata norocului. Ţăranul n-are voie să se lasă covârşit de lucruri mărunte. Şi, dacă lucrurile merg anapoda, n-are voie să azvârle barda-n lac. Trebuie să strângă din dinţi şi să meargă înainte. Dar câţi dintre ţărani chiar, sunt în stare de asta? E în firea omului să urmeze calea cea mai uşoară…”

    “Ai fost vreodată nefericit? Atât de nefericit încât să doreşti să ajungi aiurea, oriunde, numai să fie altceva? N-ai simţit aşa ceva, tu ai avut întotdeauna tot ce ţi-ai dorit, totul… Eu însă am simţit…”

    “Nu uita că oamenii trăiesc numai pentru bani. […] Doar nu vrei să devii un pion, când ai norocul să poţi devein unul dintre acei care mişcă pionii.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *