Yann Martel

{RO} Viaţa lui Pi – Yann Martel

1. ” A alege îndoiala ca filozofie de viaţă e ca şi cum ai alege imobilitatea ca mijloc de transport.”

2. ” Se spune că cel mai periculos animal de la zoo este Omul.”

3. ” A şti că o să mori în curând este îngrozitor, dar mai groaznic decât orice altceva e să ştii că o să mori şi să-ţi dai seama de asta.”

4. ” Ea [frica] este unicul inamic adevărat al vieţii. Numai ea o poate învinge. Este un adversar inteligent, trădător. Nu are decenţă, nu respectă nicio lege sau convenţie, nu are milă.”

5. ” Frica, adevărata frică, cea care îţi zdruncină temelia, cea care pune stăpânire pe tine când trebuie să-ţi recunoşti mortalitatea, se cuibăreşte în memoria ta ca o cangrenă: încearcă să strice totul, chiar şi cuvintele pe care le foloseşti pentru a o exprima. Prin urmare, trebuie să te lupţi ca să-i dai expresie. Ca să arunci strălucirea cuvintelor asupra ei. Pentru că, dacă n-o faci, dacă frica devine un întuneric inexprimabil pe care îl eviţi, sau chiar reuşeşti să-l uiţi, te trezeşti în faţa unor noi atacuri pentru care n-ai luptat niciodată împotriva adversarului care te-a învins.”

6. ” Cele mai rele extreme sunt plictiseala şi groaza. Uneori, viaţa e un pendul care oscilează între cele două.”

7. ” Dragostea e greu de crezut, întrebaţi orice îndrăgostit. Viaţa e greu de crezut, întrebaţi orice om de ştiinţă. Dumnezeu e greu de crezut, întrebaţi orice credincios. Care e problema voastră cu ceva greu de crezut?”

Contributie: Adelina

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *