William Dean Howells

{RO} Riscurile parvenirii – William Dean Howells

1. “…egoismul fiecarui individ creeaza intotdeauna haos.”

2. “…iar curajul e un lucru ce trebuie demonstrat, ca si talentul de a canta la un instrument: nu-ti dai seama daca-l ai decat atunci cand incerci.”

3. “Banul se stimeaza si se preamareste pe sine, si daca exista un lucru pa care nu l-a dobandit inca, considera ca-l poate cumpara!”

4. “…indiferent cat de frumos sau de comod este jugul pe care-l poarta, orice supus intelege ca fiinta sa apartine altcuiva.”

5. “Suntem fapturi ale momentului: traim de la o etapa la alta si fiecare etapa este dominata de o singura problema de interes.”

6. “- Da, stiu, spuse el, ne educam in spiritul dispretului fata de natura umana. Dar Dumnezeu nu a creat fiinte demne de dispret si, indiferent carui tel ne-a menit, consider ca si El simte un fior de bucurie cand vede ca suntem la inaltimea destinului, asa cum simte orice tata cand fiul se dovedeste a fi un om adevarat.”

7. “Suntem atat de nelinistiti in privinta viitorului, incat uitam cat de apropiat este trecutul.”

8. “…sufletul asculta de glasurile blande si domoale si nu de sunetul trambitelor destinului. Poate ar trebui sa spun ca nu ne-am schimbat deloc; am evoluat. Este efectul caracterelor multiple prezente in fiecare din noi; suntem toti alcatuiti din mai multe caractere, iar uneori este predominant unul, alteori, altul.”

9. “- Copii, rosti March intorcandu-se spre ei, moartea este un loc de exil pana la care nu ajung nici regretele, nici dragostea. Tineti minte acest lucru si fiti buni cu toata lumea aici, pe pamant, caci dorinta de a sterge urma comportarii aspre sau dureroase fata de cei morti va fi pentru voi un chin suprem.”

O contributie Keke Margeluta

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *