Mircea Eliade

{RO} Nunta in cer – Mircea Eliade

1. „ Am uitat demult gustul atator trupuri pe care le-am cunoscut. Asta se intampla aproape tuturor barbatilor: sa n-aiba amintiri calde, sa nu mai pastreze nimic din toata magia accea a dragostei fizice. Cred ca femeile uita mai greu. Treupurile lor pastreaza indelung prezenta barbatului pe care l-au iubit sau cunoscut candva. Dar se intampla in viata oricarui barbat un miracol de cateva clipe: intalnirea unei priviri, o sarutare, o atingere care nu se aseamana cu nimic din tot ceea ce a fost pana atunci. Parca ar incepe un fir nou, o desteptare in alta parte: patrundere misterioasa si totusi fireasca intr-un vazduh necunoscut. Nu prea stiu cum sa precizez toate acestea. Cred insa ca orice barbat simte, in acea clipa, ca se petrece ceva nou cu el, ceva maiestuos si straniu. Nu e numaidecat dragoste, nici emotie, nici trepidatie carnala. Atatea femei care ne uimesc prin nesfarsita lor voluptate si care nu ne reveleaza nici una din aceste clipe de spaima si pierdere de sine.”

2. „ Dar dragoste a avenit mai tarziu, dragostea a venit de-abia dupa ce vraja aceeas izbutise sa ne izoleze si sa ne topeasca unul intr-altul.”

3. „Asta mi se pare lucrul cel mai greu in contemplarea iubitei: sa stii cum sa ii privesti ochii. Uneori privirile noastre lovesc atat de nepriceput oglinda ochilor iubitei, incat o turbura, aburind-o. Sau si mai grav, fac ochii opaci, le da un luciu de teracota, de smalt colorat. Si sunt de asemenea priviri crancene, care smulg retina sau o patrund salbatic, sangerand-o, sau o intuneca. Daca as fi stiut sa privesc intr-un anumit fel ochii unei femei, viata mea intreaga ar fi fost altfel.”

4. „Prin ce miracol se transforma o intamplare in extaz si rapt, iar o intalnire in dragoste?”

5. „De obicei, dupa cea dintai intalnire cu o femeie, la inceputul unei legaturi, simteam aprig nevoia de a ramane cat mai repede singur, ca sa ma regasesc, sa-mi recapat luciditatea. Cred ca asta se intampla in general cu orice barbat in asemenea imprejurari. Fiecare dintre noi, descatusandu-se din farmecul celei dintai cunoasteri a femeii, isi cucereste singuratatea cu un gest brutal: fie aprinzandu-si o tigara, fie fredonand o arie sau incepand o conversatie oarecare sau pur si simplu plecand de langa ea.”

6. „rareori cred ca se degradeaza mai penibil un barbat ca intr-o criza absurda de gelozie. Fiecare dintre noi am cunoscut, fireste, chinuirle acestea fara sens, alimentate pana la extenuarea finala de cea mai dezlantuita si desfranata imaginatie.”

7. „Camaraderia intre un barbat si o femeie tanara este posibila numai daca amandoi sunt foarte inteligenti sau daca amandoi iubesc. Altminteri este o simpla tovarasie mai mult sau mai putin insipida, foarte putin interesanta sufleteste, sau o etapa preliminarie unei legaturi tot atat de putin interesante. Iar prietenia intre un barbat si o femeie tanara este de asemenea un mare cuvant, cu majuscula, daca nu e alimentata de inteligenta si sustinuta de dragostea pe care fiecare dintre ei o poarta altei persoane. Tovarasiile acelea agreabile si impure pe care le numim prietenii se rezuma de cele mai multe ori la vizite frecvente, la oarecare confidente si la o calda familiaritate. Mai sus nu razbat.”

8. „Revelatia unirii desavarsite aceasta e: te regasesti pe tine in clipa in care te pierzi. Dar nu-ti regasesti experienta ta cotidiana, profilul tau spiritual, asa cum se deseneaza in lumina tare a zilei, ci te simti fiinta desavarsita, totala, libera.”

9. „Cine nu stie, de altfel, ca in dragoste nici o certitudine nu e definitiva, ca lucrul acela elementar – sentimentul ca esti iubit – trebuie necontenit verificat, caci o singura indoiala, o singura greseala surpa totul in nebunie si dezgust.

posted by Tomata cu scufita

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *