Choderlos de Laclos

{RO} Legaturi primejdioase – Choderlos de Laclos

1. „O ocazie pierduta se regaseste, in timp ce un pas gresit nu-l poti intoarce niciodata.”

2. „Dragostea stie mai bine sa se arate decat stie indiferenta sa o inlature.”

3. „Prietenia duioasa, increderea binefacatoare si singura fara rezerve, durerile alinate, placerile sporite, speranta incantatoare, amintirile dragi, unde le putem afla daca nu in iubire.”

4. „Asa sunt barbatii! Toti deopotriva de ticalosi in planurile lor numesc onestitate slabiciunile pe care le dovedesc cand e toare, vorba sa le execute.”

5. „Unde nu-i aiureala, nu e pasiune – acesta e motivul pentru care femeile le sunt superioare barbatilor in scrisorile de dragoste.”

6. „Nu tremura nimeni langa omul pe care il stimeaza; mai cu seama, nimeni nu indeparteaza de la sine pe acela pe care-l considera vrednic de oarecare prietenie; te temi si fugi numai de omul primejdios.”

7. „Dragostea e un sentiment de sine statator, pe care prudenta paote sa il evite, dar nu sa-l infranga; si care din moment ce s-a nascut, nu mai moare decat de propria lui moarte, sau din lipsa totala de speranta.”

8. „Barbatul se bucura de fericirea pe care o simte, pe cand femeia de aceea pe care o procura. Bucuria unuia vine de la implinirea dorintelor, a celuilat de la trezirea lor. A placea nu este pentru el decat un mijloc de succes, in vreme ce pentru ea e insusi succesul.”

9. „Farmecul pe care credem ca il gasim in ceilalti nu exista decat in noi; si numai dragostea infrumuseteaza atat de mult fiinta iubita.”

10. „Uneori nenorocirea atinge o treapta cand prietenia insasi nme sporeste durerile si nu le mai poate lecui. Cand ranile sunt mortale, orice ajutor devine un act de cruzime.”

11. „Cand o femeie ocheste in inima altei femei, mai totdeauna nimereste locul sensibil si rana e fara leac.”

 posted by Tomata cu scufita.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *